Selain sedap dimakan brokoli mempunyai pelbagai khasiat yang amat baik untuk tubuh badan kita. Brokoli dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Brassica oleracea italica dan berasal dari keluarga kobis Brassica. Ia dapat menjauhkan penyakit barah. Ia adalah di antara jenis makanan yang paling kaya dengan bahan-bahan fotokimia berfungsi melindungi tubuh badan daripada penyakit barah, gangguan kardiovaskular, dan masalah kedutan.
Sayur campur Brokoli -(hidangan untuk 3 0rang)
1/2 kuntum brokoli
100 gm kobis panjang dihiris kecil
100 gm karot dipotong ikut suka
1 biji cili merah dihiris nipis serong
2 ulas bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dihiris halus
5 ekor udang putih atau udang harimau ikut citarasa
Minyak, garam secukupnya
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis Bawang merah dan putih hingga layu. Masukkan udang. Goreng seketika.
2. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan karot dan brokoli. Tutup periuk dan biar mendidih 2 minit. buka tudung periuk, masukkan cili merah dan kobis.
3. Masukkan garam dan kacau 1/2 minit hingga kobis layu sedikit. Tutup api dan sedia dihidang.
** brokoli sedap juga dikukus bersama jagung muda(manis) dan karot. Setelah empuk, angkat dan sapukan margerin.
* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com
No comments:
Post a Comment