Sambal Petai Ikan bilis dah ada resepinya. Kali ni K.An kongsi resepi Sambal Petai Udang pulak. Mungkin ada yang belum pernah cuba masak sendiri di rumah. Dah ada resepi ni, bolehlah cuba.. senang je...
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
400gm udang harimau -dibuang ekor dan potong hujung kepalanya
1 peket petai siap dikopek (boleh guna petai keping, ikut citarasa)
1/2 cawan cili kisar-pekat
3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
sedikit belacan -hujung jari kelingking
1 sudu besar santan pekat
1 sudu besar air asam jawa cair
garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan petai, air asam jawa, santan dan belacan. Masukkan 1/2 cawan air. Didihkan.
3. Masukkan udang dan kacau rata hingga udang masak. (lebih kurang 2 minit) masukkan garam dan gula secukupnya. Sedia dinikmati.
* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com
No comments:
Post a Comment