Pernah tak dapat post atau info
tentang kod E yang haram di mana2 seprti Facebook, Blog dan
sebagainya..??? Disini aku ada dapatkan satu penjelasan dari Facebook SAHABAT HALAL JAKIM
Tak sengaja jumpa benda ni di saat aku tengah pecah kepala
buat assignment Research aku yang ada kena mengena dengan halal juga..
hehehe...
So harap artikel ini membantu.. amat panjang.. so ambil masa yek baca semua.. ILMU NI..!!!
Ramai yg bertanya..Mengapa produk makanan yg ada kod E seperti e471 dan e476 tetapi mempunyai logo halal Malaysia?
Penjelasan :
Bahan campuran makanan yang
dikatakan dari lemak babi ber kod ‘E’, pernah menjadi isu pada tahun
2007 yang lalu dan masih tersebar hingga ke hari ini..
Ianya bermula dari tersebarnya email
yang kononnya dari Dr. M. Anjad Khan iaitu rakan kepada Syeikh Sahib,
seorang pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal,
Perancis yang membuat kajian ke atas bahan campuran makanan ber kod ‘E’
itu.
Senarai E-codes yang kononnya
mengandungi lemak babi didapati tidak benar. Pelbagai pihak, pertubuhan
dan NGO cuba mencari penulisnya yang kononnya Dr. M Amjad Khan daripada
Medical Research Institute (persoalannya: yang mana satu? sebab ada
banyak MRI di USA), dan ternyata beliau TIDAK WUJUD.
Dingatkan bahawa artikel yang kononnya ditulis oleh beliau adalah PALSU,
lebih merupakan satu propaganda pihak tertentu sahaja.
CUBA ANDA GOOGLE SEARCH : Dr. M. Amjad Khan Medical Research Institute United State - UNTUK LEBIH JELAS :)
Definasi E -Code ialah : E numbers are
codes for food additives that have been assessed for use within the
European Union (the "E" prefix stands for "Europe").[1] They are
commonly found on food labels throughout the European Union.[2] Safety
assessment and approval are the responsibility of the European Food
Safety Authority.
- sumber :http://en.wikipedia.org/wiki/E_number
Kembali kepada isu yang dibangkitkan oleh Dr. M. Amjad Khan:
Dibawah ini terdapat senarai ‘E-Codes‘ yang dikatakan mempunyai campuran lemak babi.
E100, E110, E120, E140, E141, E153,
E160, E161, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280, E300, E301,
E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,
E434, E435, E436, E440, E441, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476,
E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570,
E572, E631, E635, E904, E920
Kod-kod E seperti yang disenaraikan,
merupakan kod-kod yang digunakan di Europe. Ia terdiri daripada
emulsifier, bahan pengawet, pewarna dan lain-lain. Ia boleh dibahagikan
kepada dua. Satu kumpulan diketegorikan sebagai tidak kritikal dan
sebahagian dikelompokkan sebagai kritikal. bahan-bahan yang tidak
kritikal merupakan dari sumber chemical dan tumbuh-tumbuhan. contonya
adalah seperti berikut:
Bahan pewarna E100: merupakan dari sumber tumbuhan.
E110: dari sumber chemical
E120: dari sumber serangga
E140: dari sumber tumbuhan
E141: dari sumber tumbuhan Bahan pengawet
E210: benzoic acid dari sumber tumbuhan dan chemical.
E213: calcium benzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.
E214: Ethyl 4-hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.
E216: Propyl 4- hydroxybenzoate; dari sumber tumbuhan dan chemical.
E234: Nisin; dari sumber microbe.
E280: Propionic Acid dari sumber chemical.
Kumpulan yang kedua merupakan
bahan-bahan yang kritikal. ia berkemungkinan dari sumber yang tidak
halal. ia perlu dikaji sumber asalnya. contohnya adalah seperti berikut:
E153: carbon black(Bahan pewarna).. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan
E422: Lecithin. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E432: polysorbate 20. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E433: polysorbate 80. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E434: polysorbate 40. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E435: polysorbate 60. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E436: polysorbate 65. Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E470: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E471: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E472: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E473: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E474: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E475: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
E476: Ia berkemungkinan dari sumber haiwan.
Bagi produk-produk yang
mendapat pengesahan Halal Malaysia dan badan-badan Islam luar negara
yang diiktiraf, bahan-bahan kritikal dari aspek halal tersebut akan
dipastikan mempunyai sijil halal dan spesifikasi yang menunjukkan sumber
hasil bahan tersebut terlebih dahulu atau dihantar untuk ujian makmal
di Jabatan Kimia Malaysia sebelum disahkan halal.
Jelasnya, tidak semua senarai
E-codes itu diperbuat daripada terbitan lemak haiwan/babi tetapi
tumbuhan juga ada. Sebagai orang Islam, tidak tidak boleh mengambil
apa-apa maklumat bulat-bulat begitu saja tanpa ditentukan kesahihannya.
Kita tidak mahu umat Islam dianggap “bodoh” dan mudah “dipermainkan”
dengan isu sebegini.
Sebagai contoh untuk additives
dengan kod E100 adalah merujuk kepada curcumin, iaitu pewarna kuning
semulajdi yang diambil daripada rizom kunyit (Curcuma longa), E110
adalah pewarna turuan Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, E120 =
Cochineal, Carminic acid, Carmines, E140 = Chlorophylls and
Chlorophyllins dan banyak lagi yang salah yang tidak ada kena mengena
dengan lemak/minyak, apatah lagi lemak babi. Kesimpulannya, umat Islam
perlulah berilmu agar kita tak mudah diperdaya dan “dipermainkan” oleh
pihak-pihak berkepentingan.
Bahan ramuan yang menjadi kerisauan
pengguna Islam ialah bahan tambah dalam kategori pengemulsi
(emulsifiers) dengan kod E400-E499. Sistem makanan (termasuk
ubat-ubatan) lazimnya terdiri daripada bahan yang larut air (hidrofilik =
suka air) dan larut lemak (lipofilik = suka lemak).
Kedua-dua bahan/ramuan ini tidak
boleh terlarut campur; seperti yang kita tahu minyak dan air tak
bercampur. Agar kedua-duanya boleh bercampur, maka pengemulsi
ditambahkan. Ingat semasa membuat kek, kita mencampurkan kuning telur ke
dalam adunan tepung/marjerin.
Kenapa? Kuning telur mengandungi
pengemulsi semulajadi dipanggil lecithin. Dalam industri makanan, ahli
sains telah mensintesis (membuat) pengemulsi sintetik dengan
menggabungkan bahan hidrofilik (gula, gliserol) dengan lipofilik (lemak,
minyak, asid lemak). Maka terhasillah produk seperti monoasilgliserol
(monoacylglycerols, MAG), diasilgliserol (diacylglycerol, DAG) dan
terbitan keduanya; ester gula-asid lemak dan ester poligliserol-asid
lemak. gliserol dan asid lemak diperolehi daripada pemecahan
(hidrolisis) lemak dan minyak.
Lemak dan minyak pula boleh
bersumberkan sumber haiwan (lemak babi – lard, lemak lembu – beef
tallow, minyak ikan) dan tumbuhan (minyak sayuran seperti sawit, soya,
jagung, bunga matahari, kelapa, koko dsb). Kerisauan tentang halal/haram
timbul sekiranya lemak haiwan digunakan. Walau bagaimanapun, pilihan
sama ada menggunakan minyak/lemak daripada sumber haiwan atau tumbuhan
adalah berdasarkan kepada pertimbangan ekonomi dan kebolehdapatan
sesuatu sumber tersebut di kawasan tertentu. Di Malaysia, sudah tentulah
sumber lemak/minyak itu daripada sawit, ditempat lain mungkin minyak
zaitun, soya, lemak lembu atau lemak babi.
Kita janganlah cepat panik apabila
dikemukakan berita sedemikian. Umum tahu bahawa haiwan ternakan/buruan
digunakan untuk makanan (daging, susu). Tetapi hasil daripada kemajuan
sains dan teknologi, bahan buangan seperti lemak serta kolagen
(collagen) daripada kulit dan tulang telah digunakan sebagai bahan mula
untuk menghasilkan bahan berfungsi seperti pengemulsi (emulsifiers)
daripada lemak dan pemekat/penstabil daripada kolagen. Hormon dan enzim
dari kelenjar endokrina dan penghadzaman juga boleh digunakan untuk
tujuan perubatan dan teknologi makanan.
Manfaat ini TIDAK TERHAD kepada babi
sahaja, haiwan ternakan lain seperti lembu, kambing, ayam-itik
(poultry) dan ikan juga boleh digunakan. Di Malaysia sudah semestinyalah
lemak itu diperolehi daripada minyak sawit. Perlu diingat bahawa bahan
buangan (lemak, kolagen) tidak digunakan dalam bentuk asalnya tetapi
perlu melalui proses pengubahsuaian (modification). Dalam kes ini
kolagen dihurai/hidrolisis separa untuk menjadi gelatin; manakala lemak
dipecahkan menjadi asid lemak (fatty acids) dan gliserol (glycerol).
Sekali lagi dijelaskan : Senarai
E-codes yang kononnya mengandungi lemak babi didapati tidak benar.
Pelbagai pihak pertubuhan dan NGO cuba mencari penulisnya yang kononnya
Dr. M Amjad Khan daripada Medical Research Institute (yang mana satu?
sbb ada banyak MRI di USA), dan ternyata beliau TIDAK WUJUD. Dingatkan
bahawa artikel yang kononnya ditulis oleh beliau adalah PALSU, lebih
merupakan satu propaganda pihak tertentu untuk menakut dan
memperbodohkan orang Islam.
Untuk menentukan sumber apa asalnya
bagi produk yang dilabelkan ramuan dengan kod E, kita perlu menyemak dan
mendapatkan kepastian/deklarasi daripada pengeluar/pengilang. Yang paling penting Pastikan Ada Logo Halal Malaysia... Semak Direktori halal atau minta sijil halal dari pengeluar/pengedar.
Waallahu'alam
No comments:
Post a Comment