bahan:
telur ayam - rebus dan goreng
ubi kentang - rebus dan goreng
daun kari
minyak masak
rempah kari daging dan ayam - adabi brand
air asam jawa
air putih
garam/gula/serbuk pati ayam knorr/serbuk pasti sedap knorr
SUSU HiGOAT - penganti santan
*bancuh dahulu mengunakan kuah yang mendidih
bahan kisar:
bawang besar
bawang putih
halia
lada kering
air putih
cara:
- panasakan minyak tumis bahan kisar hingga terbit minyak dan naik bau
- masukan daun kari dan serbuk kari kacau rata
- masukan air asam jawa dan air putih biar mendidih seketika
- masukan kentang di dalam periuk biar mendidih sekali
**di rebus dahulu kemudian di goreng seketika**
- masukan garam/gula/serbuk pati ayam knorr/serbuk pasti sedap knorr
- masukan telur dan biarkan seketika sebelom masukan susu
**di rebus dahulu kemudian di goreng seketika**
- last masukan SUSU HiGOAT dan kacau hingga susu rata dan biar mendidih seketika dan siap untuk di hidangan...
* Kredit to BUKU RESEPI ANUM
No comments:
Post a Comment