Ingredients
Bahan-bahan (utk ~30 biji):
1 peket susu Hi-Goat (di bancuh dengan 100 ml air suam sahaja)
60 gm kurma lembut
200 gm Dark Chocolate couverture (70% cocoa content)
Pistachio yang telah dipanggang dan dicincang untuk menyalut ganache
Bahan-bahan (utk ~30 biji):
1 peket susu Hi-Goat (di bancuh dengan 100 ml air suam sahaja)
60 gm kurma lembut
200 gm Dark Chocolate couverture (70% cocoa content)
Pistachio yang telah dipanggang dan dicincang untuk menyalut ganache
Directions
1) Panaskan susu Hi-goat dan kurma lembut yang hanya dilenyek secara double boil.
2) Kemudian curahkan campuran yang panas tadi ke dalam bekas yang
berisi coklat couverture hitam yang sejuk. Biarkan coklat terrendam sebentar,
kemudian gaul hingga sebati.
3) Letakkan ganache yang dibuat itu ke dalam bekas dan sejukkan ~2 jam
atau lebih di dalam peti sejuk sehingga firm supaya mudah diroll.
4) Scoop ganache yang telah firm dengan mengunakan melon scoop
(kalau tak ada guna saja sudu teh) pada anggaran saiz ~10-12 gm each,
roll dan kemudian salutkan dengan pistachio cincang.
Teknik salutan mudah ini sesuai jika coklat ini dibuat untuk makan sendiri dan
akan dimakan secepat mungkin (tahan ~2 minggu jika disimpan dalam peti sejuk
dan jika difreezekan boleh tahan lebih dari sebulan).
Walaubagaimana pun jika anda hendak memberi coklat ini sebagai hadiah
anda perlu menyalut (enrobe) ganache tersebut dengan coklat
(samada coklat compound atau couverture) dahulu sebelum disalut dengan pistachio cincang.
No comments:
Post a Comment