Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 30, 2012

kari ikan istimewa HiGOAT


bahan :
ikan -apa2 jenis
garam/serbuk kunyi/minyak masak
^bersihkan dan goreng hingga garing

bawang besar -hiris halus
bawang putih -hiris halus
halia -hiris halus
kulit kayu manis
bunga lawang
cengkih
halba campuran

bawang kecik -tumbuk halus
kari ikan adabi
sedikit air putih
^bancur jadikan peste

air putih
air asam jawa
susu HIGOAT
garam /gula/serbuk knorr pasti sedap
minyak masak

terung bulat -belah4
tomato -belah4
bendi

cara :
-panaskan minyak masak dan goreng ikan hingga garing dan ketepikan
-panaskan minyak dalam periuk dan tumis kulit kayu manis,bunga lawang,cengkih dan halba campuran hingga naik bau
-masukan bahan hirisan dan tumis hingga kekuningan dan naik bau
-masukan paste kari ikan dan tumis hingga pecah minyak dan naik bau
-masukan air asam jawa dan air putih,biarkan mendidih dan masukan bahan perasa
-masukan sayuran (kecuali tomato) dan biar mendidih seketika dan masukan ikan yang di goreng tadi
-masukan susu HIGOAT yang siap di bancuh dan kacau rata2 kari ikan tadi
-sesuaikan sengan rasa dan masukan tomato renih 2minit dan sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment