
Kalau nak tahu, inilah lauk makan tengahari K.An hari ni... Tak perlu lauk lain, walaupun ada (masak ayam untuk anak-anak).. K.An makan sayur rampai dengan nasi panas... Ringkas, tapi lengkap dan seimbang.. sesuai sungguh untuk ibu-ibu hamil macam K.An ni..
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)
2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris nipis
1 sudu teh cili kisar
segenggam udang putih
1/2 keping tempe (daripada sekeping 4 persegi dalam peket tu)- potong kecil
10 biji bebola ikan- belah 2
sedikit fucuk dan suun- rendam dalam air biasa selama 15 minit
(K.an letak banyak suun sebab anak-anak suka)
sedikit kobis, karot dan 2 tangkai kacang panjang- potong ikut
citarasa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk atau kuali. Masukkan tempe. Goreng sekitar 2 minit sehingga tempe wangi. Masukkan bawang, udang, cili merah dan cili kisar. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan semua sayuran, bebola ikan, suun dan fucuk. Gaul rata dan tutup periuk selama 2 minit.
4. Masukkan garam dan gaul rata. Jika semua bahan cukup masak, bolehlah ditutup api dan hidang bersama nasi panas..
* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:
Post a Comment