Apa yang kita tahu Melaka ini terkenal dengan bermacam jenis makanan..Makanan yang terkenal dari dahulu sampai sekarang dan boleh dikatakan makanan zaman berzaman selagi ada jenerasi sekarang yang mahu belajar untuk membuatnya..Seperti kita sedia maklum, cencalok misalnya telah sinonim dengan menu penduduk di melaka..Asam pedas bagai menjadi satu ‘tredmark’ jikalau berkunjung ke melaka..Inang-inang menjadi menu pada sebelah petang bagi warga melaka..Belacan pula penambah selera bagi pelbagai masakan dan pelbagai lagi..
Cencalok untuk menambahkan lagi rasa kita boleh menambahkan dengan mencampurkan…
- 2 sudu air nasi yang sedang mendidih
- limau nipis
- cili secukup nya
- bawang besar atau bawang kecil
Asam pedas untuk membuatnya…
- 3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
- Bahan kisar:-
- 3 biji bawang merah
- 10biji cili kering
- 1/2 in halia
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1/4 sudu teh lada hitam
- 1/2 in kunyit hidup
- 2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
- @ 1/2 bawang besar-hiris
- @ 1/4 sudu teh biji sawi
- @ 1/4 sudu teh halba
- @ 2 tangkai daun kari
- air asam jawa secukupnya
- air secukupnya
- 1 biji tomato-potong2
- 5 biji kacang bendi
- 1 serai-diketuk
- 1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
- minyak masak
- garam dan gula jika suka
Inang-inang dihidangkan pada..
- sarapan pagi..
- minum petang..
- tetamu
- DLL
Belacan untuk perisa
- goreng bersama sayur
- membuat nasi goreng
- campur dalam sambal
- campur dalam masakan berkuah
No comments:
Post a Comment