Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Monday, December 20, 2010

Kisah atau tidak?

Bila pergi ke Mall, ataupun Shopping Complex, sering kali melihat pasangan ataupun couple baik yang dah kahwin mahupun belum. Sering juga memerhatikan gelagat mereka, ermm.. tiada niat tersembunyi, tapi boleh la juga dikatakan tidak sengaja 'melihat' mereka. Ada 1 bab yang paling aku hairan. Iaitu bab pakaian si perempuan. Yang bertudung selalunya. Yang tidak bertudung tu tak kisah la sangat. Tapi bagi yang bertudung, dah la bertudung, tapi pakaian? ada yang pakai tudung Indon, tutup aurat katanya, ataupun 'janji tutup aurat', still terdedah bahagian dada, dengan bangga menunjukkan susuk tubuh untuk tatapan 'tidak sengaja' orang lain. Bukankah itu hak si suami? yang membuatkan aku lagi bertambah pelik, si suami ni pulak tak kisah orang tengok isteri dia berpakaian mencolok mata. Dayus ke?



Seluar..
Bertudung, ayu, baju pun ok. Tpi bila bab seluar, tak ketat, tapi punya la nipis sampai bekas seluar dalam pun boleh nampak. Realiti, ada satu jenis seluar ni, tapi bukan jenis legging. Mostly dipakai oleh perempuan berseluar ketika bekerja. Ataupun pergi hangout dengan family. Aku rasa setiap orang perempuan ada 1 pasang seluar macam ni. Tak caya? yang perempuan tu pergi la cek sendiri, pakai, then pergi tengok cermin, tu pun kalau nampak la eh. Tak nampak tanya la muhrim korang. Tak kesah la dah kahwin atau belum. Tapi as a Muslimah. Setakat ni selalu ternampak dekat shopping complex berseluar begitu, bukan nak sangat tengok, tapi ternampak. Nak buat macam mana, tak kan nak format biji mata ni. Lagi-lagi lawyer dekat sebelah JJ lama. Lawyer la katakan, tapi memang kena pakai seluar macam tu ke? Fesyen agaknya. Tapi ada je kain rasmi untuk pejabat. Tapi still, ego as a professional tu ada, so dalam otak, mesti pakai seluar tersebut, dan, Wallah! Jadi la pameran bergerak yang bertaraf professional. Sigh~





Pic ni copy paste dari internet, bukan snap sndiri..Hrap Maklum!


Kalau kes rogol meningkat, ramai yang salahkan lelaki. Ada yang salahkan perempuan. Tapi mostly aku tengok pakai perempuan sekarang bukan macam perempuan, tapi kebanyakkan nya betina dalam jubah. Masing-masing kena tarbiyah diri masing-masing. Baik si lelaki, tegur isteri punya pakaian, kadang-kadang ada yang mengandung, pakai tudung, tapi pakaian Ya Allah. Tah apa jadi la kat anak yang keluar tu nanti. Suci anak tu, tapi mak bapak yang mencorakkan. Kalau dah mak bapak macam tu. Anak tu nanti macam mana pulak kan. Yang perempuan tu pulak, tau la dah bagi hak tu kat si suami, si suami tu pun dapat la apa yang dia nak. Tapi kena ingat, Hak si suami tu tetap ada. Private. Even yang belum kahwin pun, mesti jaga. Kalau si boyfriend pun, tegur-tegur lah ye. Tau la awek kamu tu cun, tayang sana, tayang sini. Jangan dah kena rampas dek orang terliur, kamu merana pulak.


Ish3!
Bab tegur..

Bila tiba bab tegur, dulu pernah jugak tegur sorang budak perempuan ni. Masa puasa, turun dari asrama hendak pergi beli juadah berbuka, pakai seluar tidur yang sendat dan menampakkan setiap susuk paras bawah bahagian badan. Dalam bulan puasa pulak tu, bila tegur, dikatanya nak ikut selesa dia. Dah tegur, tapi dalam otak tu still dia rasakan dia tak salah. Pakai tudung, tutup aurat. tapi? Mesti ada yang tak kena. Jadi berhati-hati, sebelum orang chop anda sebagai perempuan tak betul, baik periksa tingkah laku, mahupun pakaian. Ada yang cakap kena datang niat, bukan terpaksa. Aduhh. Macam-macam lah, dah tak nak tu cakap je tak nak, memang nak tayang, tak payah la bagi alasan macam tu.

p/s: Jadi Perempuan Muslimah yang Bertudung, bukan Minah Tudung! Nauzubillah Min Zalik~

sumber : d'Mashq

No comments:

Post a Comment