Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, January 6, 2011

Kat Mana Kilang Duit kita?

ramai oraqng tertanya-tanya kat mana kilang duit Malaysia ek?

dan kenapa tanya? nak g curi ek?

kilang duit di Malaysia bukanlah berada di luar negara macam sesetengah orang bagitau. Kononnya kilang duit Malaysia Kena ada kat luar negara supaya tidak dirompak dan sekuritinya lebih baik, ternyata tipu je tu. sebernarnya kilang duit Malaysia ada kat Malaysia gak.

ni alamat kilang duit Syiling Malaysia:

Kilang Wang Bank Negara Malaysia,
Kompleks Kilang Wang,
Lot 2 Persiaran Selangor, Seksyen 15,
40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan

Ni pulak lokasi kilang Duit Kertas:

Giesecke & Devrient Malaysia Sdn. Bhd.
Jln delima 1/1, Batu 3 Shah Alam
kat area belakang kilang gula CSR. memang orang tak akan perasan ada kilang duit kat situ.

Map Kilang duit(open new window)

Seliaan:

Kilang Duit ini dijalankan oleh syarikat dari German Giesecke & Devrient Malaysia Sdn. Bhd. (GnD Sdn Bhd) Ni laman Web diorang(open in new window) dan diselia oleh Bank Negara Malaysia (BNM) .

Kilang ini di letakkan dalam kawalan ketat dan kilang duit kertas pula lebih ketat dengan pemprosesan dan penyimpanan adalah dalam bilik kebal. so korang jangan la gatai-gatai rancang nak pegi rompak kilang ni pulak. sebab sekuriti die memang tahap tinggi la. lebih dari bank ape lagi.

No comments:

Post a Comment