Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Saturday, March 3, 2012

PENANGAN.. susu Hi Goat..

untuk makluman saudara/saudari sekalian... start minggu lepas aku dah mule berjinak2 minum susu hi goat.. sbbnya...

Tinggi PROTEIN
Tinggi KALSIUM
Tinggi SELENIUM
Tinggi VITAMIN


dan di antara sebab2 lain adalah " terpaksa "... terpaksa minum sebab laki aku da beli... ^_^ ... sememangnya aku bukan lah seorang penggemar susu... boleh memualkan anak tekak aku yg sedia tergantung bila tebau susu..
Trimester pertama mengandung.. eceh.. cehh.cehh.. siap pi beli susu " ENFA MAMA " konon2 utk kebaikan bayi dalam kendungan... hakikatnya... kebaikan dalam balang penutup merah jer.. ade la kat umah ..tersimpan rapi... beli sampai 50 hengget tp nk minum selalu tu mmg tak la... bile aku rase nk minum jer,aku minum.. ade la 4 5 kali... huhuhuhu..
Jadi setiap kali checkup mesti aku melakukan pembohongan secara kecil-kecilan... jwb jer la minum susu kalau nurse tanya.. sebenarnya tak baik yer utk kandungan kita..dlm perut da kite ajar die menipu... itu tipu sunat namanya.. dr aku kena marah..lebih baik la aku menyelamatkan diri.. betul ape aku ade minum.. tp sebulan sekali la kot.. bukan tiap2 hari... ekekkeke
kini kandungan aku da pon 7 bulan 3 minggu.. :-) biasa la bile kandungan membesar.. ms ni la mcm2 kesakitan terpaksa aku tanggung.. antaranya :-
a- sakit pinggang
b-badan lemah
c-panas badan/ kuat berpeluh2...
d-sakit gigi
e-susah tido

5 kesakitan ni la mmg bikin aku sentiasa belajar erti kesabaran...nk marah pon tak boleh... nk tak nak aku tahan jer la kesakitan tu.... memandang kan umah aku di tingkat 4.. jadi setiap anak tangga aku gagahi dgn hati yg tabah... setiap tingkat mmg kompem aku berenti rehat...
Nak di pendekkan cerita..di sebabkan laki aku da beli susu Hi Goat tu jadi aku pon amalkan la setiap mlm sebelum tido.. kesan nye pon bagus jugak... mlm aku leh tido..selena-lenanya.. sakit gigi?? tiada lagi... sakit pinggang pon tiada.. elok jer aku berpusing2... bangun pagi pon cergas jer.... jadi bg ibu2 mengandung boleh amalkan susu hi goat ni.. utk yg tak mengandung pon leh jugak.. sebb byk khasiat dalam susu hi goat antaranya..

  • Kajian yg dijalankan oleh pasukan kajian dibawah Dr.Javier Diaz Castro,Jabatan Fisiologi ,University Granada mendapati susu kambing mempunyai lebih banyak khasiat untuk kesihatan badan jika dibandingkan dengan susu lembu. Antaranya ialah menolong mencegah ferrponic anaemia(kekurangan zat besi),tulang rapuh dan mencergaskan minda anak2.
  • Dibandingkan dgn susu lembu,ia mempunyai: 13% lebih kalsium / 25% lebih vitamin B-6 / 27% lebih antioksida selenium / 47% lebih vitamin A / 1.34% lebih potassium / 3.5% lebih niacin.Susu lembu bersifat ASIDIK manakala susu kambing bersifat ALKALI.
  • NIACIN- adalah nama lain bagi Vitamin B3,yg diperlukan oleh badan kita utk peredaran darah dan kulit yg sihat.Niacin adalah penting dalam menghasilkan tenaga daripada gula(blood sugar) dalam pembuatan lemak. Ia membantu dalam fungsi sistem saraf, metabolisma kabohidrat,lemak dan protien dan dalam pengeluaran asid hidroklorik untuk sistem penghadaman.Ia juga terlibat dalam pengeluaran cecair hempedu dan perut yg normal serta sintesis hormon pembiakan manusia. Niacin juga merendahkan paras kolestrol dan membaiki peredaran darah.Ia juga membantu dalam penyakit mental saperti schizophrenia. Kekurangan Vitamin B3 boleh menyebabkan keletihan,lemah badan,kulit merekah,bengkak mulut dan lidah,cirit birit,gangguan mental, sakit kepala dan kadar rendah gula dalam darah.

jadi.. selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment