Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Gulai manis Sotong

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

300-500 gm sotong dipotong cincin

3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dihiris halus

1 sudu besar rempah kari ikan/ udang- bancuh dengan 1/4 cawan air

1 tangkai daun kari

1/2 biji tomato dipotong 3

1/2 cawan santan (sederhana pekat)

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan sotong dan rempah kari.

2. Kacau rata dengan rempah dan tutup periuk. Biar 2 minit supaya sotong lembut. Buka tudung periuk, masukkan santan, tomato, garam dan 2 sudu teh gula. Biarkan mendidih dan kuah pekat sedikit. Tutup api dan sedia dihidang.

* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment