Followers

Search This Blog

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Kari kepala Ikan

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

sebelah kepala ikan merah saiz sederhana besar

3 sudu besar rempah kari ikan

1 cawan santan sederhana pekat

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba campur

3 ulas bawang merah dihiris

2 ulas bawang putih dihiris

5 batang kacang bendi, dibuang tampuknya

1 biji buah tomato dibelah 6

2 sudu besar air asam jawa cair

garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Campurkan rempah kari dengan 1 cawan air. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halba campur hingga wangi dan bawang kekuningan.

2. Masukkan rempah kari dan daun kari ke dalam periuk. Perlahankan api. Tumis sambil dikacau perlahan-lahan hingga pecah minyak. Rempah yang betul-betul masak menjadikan kari lebih sedap.

3.Masukkan bendi, santan dan tomato. Tambahkan 1 cawan air. Didihkan. Masukkan kepala ikan, air asam jawa dan garam. Tutup periuk dan biar mendidih 2 minit.

4. Terbalikkan kepala ikan. Biar 2 minit lagi. Rasa garam dan tutup api bila cukup rasa. Sedia dihidang bersama nasi putih.

* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment