Followers

Search This Blog

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Wednesday, August 11, 2010

Mee Kari



Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, beberapa hari ni, hujan turun membasahi bumi Putrajaya yang agak kontang sebelum-sebelum ni. Walaupun di dalam rumah masih terasa bahang panasnya, tetapi sekurang-kurangnya turun sedikit suhu di luar.
Dan entah kenapa, bila hujan, perut ni mudah je terasa laparnya... Beberapa hari lepas, walaupun dah menjamah hidangan petang dan anak-anak dah makan nasi lepas pulang dari sekolah, lepas Maghrib, perut ni mendendangkan lagu merdu pulak.

Dengan masa yang singkat dan bahan caca-marba yang ada dalam peti ais, maka terhasillah mee kari ekspress ni.

Sebenarnya mee kari ni adalah antara hidangan yang paling mudah disediakan juga, jika ada tetamu terkejut-tergempar datang mengetuk pintu rumah kita..... Lagipun bahan yang digunakan selalunya ada dalam simpanan kebiasaan orang yang memasak di rumah.


Ok kita tengok resepinya.. boleh tukar atau tambah bahan ikut citarasa:

Bahan-bahan:( hidangan untuk 5 orang)

1 peket mee kuning- celur dan toskan
200 gram ayam dipotong kecil
4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan sedikit halia- hiris nipis
sekuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih sedikit kulit kaytu manis
3 sudu besar rempah kari ayam/daging- bancuh dengan 1 cawan air
3 cawan santan sederhana pekat

bahan2 lain ikut citarasa:

1 biji kentang, kupas kulit dan potong 8
5 biji fish-ball
1 batang fish-cake
2 ketul tauhu gabus goreng- yang bulat2 tu
sayuran seperti sawi, kobis bulat, bunga kobis, kacang panjang serba sedikit
minyak untuk menumis, garam dan gula secukup rasa

segenggam kerang rebus untuk lagi sedap- kalau tak ada , tak apa

bahan taburan- bawang goreng, buah tomato, limau kasturi , tauge dan telur rebus dibelah 2

Cara membuatnya:

1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk. Gunakan api perlahan. Tumis, bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga bawang keperangan dan wangi.Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan ayam dan santan. Didihkan. Masukkan kentang, fish-ball, fish-cake, sayuran seperti sawi, kobis, bunga kobis, kacang panjang dan tauhu. Masukkan juga air rebusan kerang jika ada.

3. Masukkan garam secukup rasa. Kalau nak ada rasa manis, masukkan sedikit gula. Setelah mendidih, padamkan api dan sedia dihidang bersama mee dan bahan taburan.

*** melalui pengalaman merasa pelbagai versi mee kari, mee kari yang sedap mempunyai pelbagai bahan campuran seperti fish-ball, fish-cake, pelbagai sayuran dan kerang. Ini kerana jus sayuran dan air rebusan kerang yang manis, menambah keenakan kuah kari.

No comments:

Post a Comment