Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Mihun Goreng Udang


Keluarga K.An memang suka mihun goreng.. (banyak kali dah sebut ni..hihik) tak jemu dan selalu buat untuk sarapan mahupun minum petang.. Kali ni mihun goreng versi udang pulak. Bahan pun senang je...

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1/2 peket mihun- direndam 15 minit dalam air biasa
sementara tu sediakan bahan lain;
1 labu bawang besar dihiris membujur
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1/2 cawan udang putih, dibuang kepala dan ekornya (boleh ganti dengan udang harimau)
2 biji telur
1/2 cawan taugeh- jika tak suka ganti dengan kobis
3 tangkai daun sawi dipotong 1 inci panjang
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kisar
3-5 sudu besar kicap manis
1 sudu teh garam
1 cawan air rebusan kulit udang

Cara membuatnya:

1. Panaskan 4 sudu besar minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kisar dan udang. Tumis seketika.
2. Masukkan sos cili, garam, kicap, sawi dan air rebusan. Didihkan. Masukkan telur. Biar separa masak, baru dikacau.
3. Masukkan mihun dan tambahkan air jika perlu. Masak hingga mihun lembut (tambah air jika perlu lagi)dan masukkan taugeh. Rasa dan tambahkan kicap jika belum cukup rasanya. Gaul sebati dan tutup api. Sedia dihidang.

* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment