Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Wednesday, August 11, 2010

Ayam Gajus Dengan Sos Mangga


Masa kami makan-makan di Kelab tasik Putrajaya hari tu, Abang Azam makan nasi berlaukkan ayam gajus. Sedap juga dan ada rasa tersendiri. Tapi rupanya agak gelap- mungkin banyak sos tiram dan kicap pekat.
Di kelapangan minggu lepas, K.An membelek beberapa resepi ayam gajus tetapi tak dapat nak mengikut resepi-resepi tersebut disebabkan ketiadaan minyak bijan - yang belum terjumpa yang ada cop Halal JAKIMnya(semua resepi yang K.An jumpa menggunakan minyak bijan dalam masakan ini)

Sudahnya, dengan bekalan mangga Siam yang masih berbaki, K.An olah resepi ni yang mendapat reaksi senyum lebar suami dan anak-anak selepas menjamahnya. Malahan mungkin di lain edisi perlu digandakan jumlahnya.....supaya tak berebut-rebut mencedoknya...
Mengancam tak mangga ni..? Beli di Carrefour dengan harga RM 2.69 sahaja /kg. K.An beli 3 jenis, yang panjang, yang berkulit kekuningan dan berkulit hijau. Yang kulit hijau ni paling manis dan kalau buat pulut mangga, pasti sedap...
Bahan-bahan Ayam Gajus: (hidangan untuk 3 orang)

1 keping dada ayam- dipotong sederhana kecil
3 ulas bawang putih dan 3 ualas bawang merah -hiris dan ditumbuk kasar
3 tangkai cili kering digunting 1 sm panjang
3 biji cili padi di ketuk
1/2 biji mangga masak- lecek halus isinya
3 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh kicap manis
2 sudu besar minyak masak
garam secukupnya

1/2 cawan gajus, dipanggang keperangan- boleh beli yang siap dipanggang juga.

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng isi ayam hingga keperangan dan berbau wangi (ayam tak perlu digaul garam, kunyit ye...)

2. Tak perlu angkat ayam, terus masukkan bawang yang ditumbuk, cili kering dan cili padi. Tumis sebentar sahaja hingga berbau wangi juga. (anggaran 2 minit)

3. Tambah 1/2 cawan air. Masukkan sos cili, isi mangga, kicap manis dan sos tiram. Tambah garam secukupnya. K.An tak tambah gula sebab mangga yang digunakan sudah cukup manis.

4. Masak hingga kuah pekat. Padamkan api dan masukkan gajus. Gaul rata dan sedia dihidang dengan nasi panas.

***Keistimewaan ayam gajus ni pada rasa cili kering yang digoreng dan gajus yang lemak rangup. Tak rugi mencuba...

No comments:

Post a Comment