Followers

Search This Blog

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Mee Rebus Udang Tradisi


Resepinya... lepas tarawikh nanti K.An sambung...

Alhamdulillah selesai tarawikh tapi...., tak sempat taip resepi sebab baby 2 orang tu.. ajak main macam-macam.. Ayahnye pulak out-station, kakak-kakak buat kerja sekolah, jadi ummi le kena melayan main 'puzzle', 'wipe-out', doktor dengan pesakit... nyanyi2... haaa sampai tertidur semuanya...

Dah sahur pagi ni 3 beranak... buat nasi goreng kampung, telur mata.. makan dengan sambal goreng ikan bilis.. Alhamdulillah

Ok, kita terus ke resepi mee rebus udang ni... seperti biasa resepi asal daripada ibu tercinta..Hjh Selamah yang dimasak turun-temurun oleh anak-anak perempuan dalam keluarga.. Bezanya, dulu-dulu (sekarang pun rasanya) mak gunakan udang laut yang memang banyak di kampung sana... Kita di bandar ni semuanya guna udang harimau bela..

Malahan di bulan puasa ni, bekalan udang putih kecil pun langsung tak ada di Putrajaya ni... Jadinya masak je apa yang ada..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 10 orang)

A)
2-3 peket mee kuning- celur air mendidih, toskan dan segera lalukan air sejuk

B)- kuah

250 gm keledek- kupas kulit, potong kecil dan rebus hingga empuk
1/2 cawan udang putih, buang buang kepala dan kisar halus. (kalau tak ada, guna isi udang harimau)
1/2 cawan kacang tanah yang siap disangrai, buang kulit dan kisar halus
4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1/2 inci halia dihiris halus
3/2 cawan cili kisar (pekat)- tambah jika suka lebih pedas
10 cawan air rebusan kulit udang
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar gula
10 ekor udang harimau
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, putih dan halia hingga wangi dan keperangan. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan air rebusan kulit udang. Sementara mendidih, kisar keledek hingga halus(+ sedikit air agar mudah hancur)

3. Apabila rebusan mendidih, masukkan keledek, kacang tanah, sos tomato dan udang yang dikisar. Masukkan tepung jagung, garam dan gula. Biar mereneh dan kacau kuah agar sebati dan agak pekat.

4. Akhir sekali, masukkan udang harimau dan tutup api sebaik sahaja udang masak. Siap dihidang bersama mee dan bahan taburan.

C) ditabur di atas mee

2 biji tomato dihiris halus
3 biji telur direbus dan belah 4
2 biji kentang, rebus empuk dengan kulit sekali, kupas kulit dan hiris nipis
tauhu digoreng- hiris nipis
bawang goreng secukupnya
daun sup dan bawang dihiris halus
limau kasturi

Taburkan bahan C di atas mee sebelum dicurahkan kuah di atasnya. Mee rebus udang sedap dimakan dengan kuah yang banyak... selamat mencuba.

* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment