Followers

Search This Blog

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Penkek dan Rendang Ayam


Lauk hari ni dikira 2 dalam 1. Tengahari makan dengan nasi dan petang boleh makan dengan penkek untuk minum petang. Selalunya kita makan penkek dengan madu, atau k.An suka juga makan dengan sambal sardin, tapi kali ni kita tukar selera makan dengan rendang ayam.

K.An sengaja buat banyak kuahnya supaya boleh dicicah dengan penkek... Ok semua, jemput makan...

Bahan-bahan rendang ayam:

1/2 ekor ayam dipotong kecil
1 cawan cili kisar
2 cawan santan sederhana pekat
2 sudu besar kerisik
daun kunyit dihiris halus
sedikit daun limau purut- buang urat dan hiris halus

Bahan dikisar halus

8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
sedikit kunyit hidup
3-5 biji cili padi (ikut citarasa)
garam dan gula secukupnya

Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, daun limau purut dan kerisik ke dalam kuali. Hidupkan api sederhana dan masak rendang hingga mendidih. Kacau rendang sekali-sekala hingga kuah pecah minyak dan menjadi pekat. Masukkan garam, gula, dan kerisik. Kacau rata.
2. Taburkan daun kunyit dan daun limau purut. Gaul rata dan tutup api. Hidangkan bersama nasi, pulut kuning, ketupat atau penkek macam k.an buat...
Bahan-bahan penkek:

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri (jika tiada, gunakan semua tepung gandum + 2 sudu teh baking powder)
2 biji telur
2 cawan air
1/2 cawan susu cair/ segar
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam

1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati menggunakan 'whisk'. Ketepikan 15-20 minit.
2. Panaskan kuali. Sapukan sedikit margerin dan cedokkan 1 senduk kecil adunan dan ratakan. Masak seketika (1 minit) terbalikkan dan biar 1-2 minit hingga penkek masak. Gunakan api sederhana ketika memasak. Buat hingga habis adunan.

*** adunan boleh juga dikisar di dalam pengisar atau diputar menggunakan mesin.
* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment