Followers

Search This Blog

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Sambal Petai Ikan Bilis

Selalunya musim durian seiring dengan musim petai.. bila pergi pasar kalau ada tempoyak, ada jugalah petai tergantung di sana-sini. Tergoda tengok petai montel-montel tu... K.An sambar seikat. Kita buat sambal petai ikan bilis hari ni..


Dah pernah letak resepi ni, tapi tak kisahlah kan... resepi ulangan pun tak apa..

Bahan-bahan:

1 papan petai- kopek kulit dan keluarkan isinya
1/2 cawan ikan bilis- k.An beli yang belum dan dikopek, kopek sendiri sebab jenis ni selalunya lembut bila dibuat sambal -bersihkan, cuci dan toskan
4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1/2-1 cawan cili kisar (ikut citarasa)
1 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bawang dan ikan bilis. Goreng seketika hingga wangi. Jangan sampai ikan bilis garing.
2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa , petai, garam dan gula. Tambahkan 1/2 cawan air. Kacau sambal, biarkan hingga petai lembut dan kuah pekat.
Tutup api dan boleh disajikan...
* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment