Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Thursday, August 12, 2010

Sambal Goreng Tempe


Bahan-bahan:

4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih ditumbuk halus
segenggam ikan bilis siap kopek, dibasuh dan toskan. seeloknya yang agak halus
1 keping tempe peket- k.an suka yang dalam peket plastik. Nampak isi putihnya.- hiris nipis, gaulkan dengan sedikit garam, kunyit dan 1/2 sudu teh air.
sedikit kacang tanah
1 biji kentang dikupas kulit dan hiris nipis
4 sudu besar cili kisar pekat
2 sudu besar gula
2 sudu teh air asam jawa -jika guna pati asam jawa Adabi, guna 1/2 sudu teh je

Cara membuatnya:

1. Goreng tempe, ikan bilis, kacang tanah dan kentang berasingan hingga garing. Gunakan api sederhana. Ketepikan dahulu.

2. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan 1/4 cawan air dan air asam jawa. Didihkan. Masukkan gula dan sedikit garam. Kacau hingga sambal pekat dan berwarna gelap. Tutup api dan masukkan semua bahan siap digoreng tadi. Gaul sebati dan sedia dihidang.

*** dalam gambar tu, k.An sengaja buat agak berkuah atas permintaan anak-anak. Makan sekaligus habis. Kalau nak simpan, kena masak sambal hingga pekat baru dicampur bahan gorengan.
* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment