Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Wednesday, August 11, 2010

Kerabu Sotong

Assalamualaikum wrt... sejuk segar hari ni sebab pagi tadi hujan turun dengan lebatnya di Putrajaya. Petang ni, hujan turun sekali lagi membasahi bumi... barulah ada 'mood' nak mengemaskini periuktanah... Almaklum, sekarang ni baby Maryam ngan 'Aisyah tu, pantang je tengok K.An bukak komputer, budak berdua ni pun sibuk nak 'buat kerja' juga.. nak main 'lukish-lukish', main 'ketok-ketok', tengok gambarlah dan macam-macam lagi...


Terpaksalah bagi laluan kat budak-budak ni....

Hari ni, ada peluang sikit dan 'trick' budak-budak tu suruh main benda lain... haaa.. kita layan resepi..
Ini resepi popular untuk menghilangkan rasa tekak pahit... banyak kali dah buat dan dah ada dalam N3 terdahulu.. kali ni, Kerabu Sotong versi ekspress dan mudah..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 3 orang)

200 gm sotong- dipotong cincin kecil-kecil
2 batang serai- ambil bahagian lembut je- batang keras buang ye
3 biji cili padi akar (cukup pedasnya)
1/2 labu bawang holland- dibelah 2 dan hirins membujur nipis
1/4 biji timun- buang biji dan hiris panjang, halus
1/2 biji tomato- hiris nipis
1 biji limau nipis - perah jusnya
garam, 1/2 sudu besar gula
cili merah dan hijau, hiris halus untuk mencantikkan warnanya
1 sudu teh kacang tanah yang telah disangrai dan tumbuk kasar

Cara membuatnya:

1. Didihkan 1/4 cawan air di dalam periuk. Masukkan sotong dan terus tutup api. Kacau sotong hingga lembut. Sejukkan sebentar.

2. Tumbuk serai (yang telah dihiris nipis) dan cili padi hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan hirisan tomato, timun, bawang besar holland, cili merah, cili hijau dan kacang tanah. Gaul rata.

3. Masukkan isi sotong dan 3 sudu besar air rebusan. Masukkan jus limau nipis, garam dan gula. Gaul sebati dan sedia dihidang.

Yang ini kerabu mangga yang selalu juga K.An buat...tak jemu-jemu.... boleh rujuk resepi kat sini ye...
* Artikel dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment