Followers

Search This Blog

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Wednesday, August 11, 2010

Sajian Seimbang dengan Sayur Rampai


Kalau nak tahu, inilah lauk makan tengahari K.An hari ni... Tak perlu lauk lain, walaupun ada (masak ayam untuk anak-anak).. K.An makan sayur rampai dengan nasi panas... Ringkas, tapi lengkap dan seimbang.. sesuai sungguh untuk ibu-ibu hamil macam K.An ni..

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih dihiris halus
1 tangkai cili merah dihiris nipis
1 sudu teh cili kisar
segenggam udang putih
1/2 keping tempe (daripada sekeping 4 persegi dalam peket tu)- potong kecil
10 biji bebola ikan- belah 2



sedikit fucuk dan suun- rendam dalam air biasa selama 15 minit
(K.an letak banyak suun sebab anak-anak suka)
sedikit kobis, karot dan 2 tangkai kacang panjang- potong ikut
citarasa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis



Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk atau kuali. Masukkan tempe. Goreng sekitar 2 minit sehingga tempe wangi. Masukkan bawang, udang, cili merah dan cili kisar. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan semua sayuran, bebola ikan, suun dan fucuk. Gaul rata dan tutup periuk selama 2 minit.

4. Masukkan garam dan gaul rata. Jika semua bahan cukup masak, bolehlah ditutup api dan hidang bersama nasi panas..

* Resipi dari http://periuktanah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment