Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Saturday, August 7, 2010

Ingatlah Orang Tersayang, Berhati-Hatilah Di Jalan Raya

Terkesima Abang Nara membaca satu fakta tentang kemalangan jalan raya yang dikeluarkan oleh Malaysians Unite for Road Safety (MUFORS). Rupa-rupanya secara purata ada 17 orang mati akibat kemalangan yang berlaku di seluruh Malaysia. Bayangkanlah berapa banyak pulak kemalangan dan kematian yang bakal berlaku tak lama lagi apabila Hari Raya menjelma. Naik bulu roma memikirkannya.

mufors

Kadang-kadang tue kita sebenarnya dah memandu secara berhemah. Cuma pemandu-pemandu lain dan keadaan jalan raya yang terlalu teruk menyebabkan eksiden nie terjadi jugak. Rasanya semua orang tahu betapa stressnya memandu di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur. Bila otak dah stress, pemandu-pemandu di Malaysia nie tak dapat berfikir secara normal. Padahnya nanti, eksiden jugak yang terjadi.

mufors

Mengikut pengetahuan Abang Nara lah, selalunya mereka yang terlibat dengan kemalangan maut ini ialah pemandu-pemandu dan pembonceng-pembonceng motor. Diorang bukannya mat rempit tapi kalau dah traffic jam macam kat atas tue, confirmlah akan menyelit-nyelit dan mencelah-celah kan? Pernah satu hari Abang Nara on the way pergi office ternampak 3 kemalangan maut yang semuanya melibatkan pemandu motor. Bahayakan?

mufors

Di kesempatan ini (lagi-lagi menjelang Hari Raya), Abang Nara nak mengajak pelajar-pelajar universiti dan kolej untuk join satu pertandingan anjuran MUFORS. Pertandingan ini diberi nama MUFORS Road Reels. Caranya mudah sangat. Anda cuma perlu buat satu video pendek yang bertemakan “Attitudes on Roads – A Malaysian Journey”. Hadiah yang ditawarkan memang sangat lumayan:-

CATEGORYAWARDSPRIZE (INDIVIDUAL)PRIZE (UNI/COLLEGE)
Short FilmChampion

First Runner-up

Second Runner-up

RM10,000

RM 8,000

RM 5,000

RM3,000

RM2,000

RM1,000

Public Service Announcement (PSA) / Mini-documentaryChampion

First Runner-up

Second Runner-up

RM10,000

RM 8,000

RM 5,000

RM3,000

RM2,000

RM1,000

Animation shortChampion First Runner-up

Second Runner-up

RM10,000

RM 8,000

RM 5,000

RM3,000

RM2,000

RM1,000

MUFORS adalah satu projek komuniti yang telah dicipta untuk memberi platform kepada semua pemandu Malaysia untuk menyuarakan pendapat mereka tentang keselamatan jalan raya. Matlamat MUFORS yang paling utama ialah untuk mengajak kesemua rakyat Malaysia berfikir tentang cara-cara untuk menjadikan jalan raya satu tempat yang lebih selamat buat semua orang.

Sebab itulah diwujudkan pertandingan MUFORS Road Reels ini. Tarikh tutup pertandingan ini ialah 30 Oktober 2010. Jadi anda-anda yang mahu join ada lebih kurang 2 bulan untuk mencipta satu filem pendek yang mantap. Kalau dapat nombor 1 boleh dapat RM10,000 tue beb!!!

Maklumat lanjut sila layari www.mufors.org.my.

Sebelum terlupa, sila tengok dan hayati video pesanan keselamatan jalan raya daripada Datuk Siti Nurhaliza sebelum balik kampung time Hari Raya nanti.

* http://beautifulnara.com

No comments:

Post a Comment