Followers

Search This Blog

Loading...

JOM LAYAN " OMBAK RINDU".

Friday, October 15, 2010

Ikan Siakap Cherita


Ikan Siakap Cherita merupakan menu utama di Restoran Cherita Kota Bharu

INGREDIENTS

BAHAN:

  • Seekor ikan siap bersaiz sederhana
  • Tiga ulas bawang putih
  • Tiga batang serai
  • Satu labu bawang besar
  • 10 biji cili padi (dipotong)
  • Satu biji cili merah (dipotong)
  • Lima helai daun limau purut (dihiris halus)
  • Satu cawan air
  • Dua sudu sos cili
  • Dua sudu sos tiram
  • Satu sudu cili boh
  • Garam dan gula secukup rasa

[Measurement Equivalents]

METHOD

CARA MEMASAK:
1. Ikan digoreng garing.

2. Untuk kuahnya, tumis bawang putih.

3. Masukkan cili padi, cili merah, serai, bawang dan limau purut, diikuti air, sos cili, sos tiram, cili boh, garam dan gula secukup rasa.

4. Masak hingga mendidih dan apabila kuah kelihatan pekat, siramkan ke atas ikan.

No comments:

Post a Comment